15 Δεκ 2017

Φύτευση δέντρων

  Μιας και είναι η εποχή του φυτέματος τώρα,θα γράψω πέντε λογάκια για το τι κάνουμε ώστε να φυτέψουμε σωστά ένα δέντρο.Πρόκειται για νεαρά δέντρα σε οποιοδήποτε υποκείμενο,αν μιλάμε για οπωροφόρα ή και γενικά άλλο δέντρο.
  Καταρχήν αν θέλουμε να φυτέψουμε σε χωράφι έναν αριθμό οπωροφόρων δέντρων,πρώτα από όλα πρέπει να έχει δουλευτεί καλά το χώμα(φρέζα,όργωμα κτλ),ώστε να μην έχει ζιζάνια.Μετέπειτα το χαράσσουμε για να οριοθετήσουμε τις σειρές των δέντρων και τις αποστάσεις των δέντρων μεταξύ γραμμών αλλά και δέντρων επί των γραμμών πχ 5χ5.
  Αφού γίνουν όλα αυτά και έρθει η εποχή του φυτέματος δηλαδή τώρα,ανοίγουμε τις τρύπες που θα μπουν τα δέντρα.Οι τρύπες πρέπει να είναι βάθους τουλάχιστον 10 πόντων(++)
ώστε να μπουν οι ρίζες του φυτού αρκετά βαθιά.Τις μεγάλες ρίζες που είναι πολύ μακριές και ενοχλούν,τις ψαλιδίζουμε,ώστε να χωρέσει το φυτό μέσα στην τρύπα
  Έπειτα τοποθετούμε το φυτό μέσα στην τρύπα και σκεπάζουμε ελαφρώς τις ρίζες με χώμα και πατάμε καλά το χώμα

ώστε να κάτσουν καλά οι ρίζες και να μην έχει κενά το χώμα.Προσωπικά βάζω λίγο ζεόλιθο ή ατταπουλγίτη κοντά στη ρίζα,ώστε να διαχειρίζεται καλά το νερό και ειδικά σε περιπτώσεις ξηρασίας.
  Έπειτα ρίχνουμε και άλλο χώμα και ξαναπατάμε καλά 
 Και τέλος σκεπάζουμε καλά με χώμα τον κορμό αρκετά καλά και σε τούμπα έτσι ώστε να απομακρύνεται το νερό με τις βροχές για να μην χαλάσει το φυτό.
Αφού τελειώσουμε με το φύτεμα,πρέπει οπωσδήποτε να ρίξουμε νερό ώστε το χώμα να κάτσει καλά και να μην δημιουργεί κενά.Σε περίπτωση που περιμένουμε πολύ βροχή,τότε δεν το κάνουμε αυτό.
  Να τονίσω κάποια πραγματάκια πριν κλείσω.Είναι πολύ σημαντικό να πατάμε καλά το χώμα και να ρίχνουμε νερό ώστε το χώμα να αγκαλιάζει καλά τη ρίζα.Δημιουργούμε σαμάρια ή τούμπες ώστε να φεύγουν κοντά από τον κορμό τα νερά.Σε περίπτωση που θέλουμε να ρίξουμε λίπασμα με σκοπό τη θρέψη του φυτού,ποτέ μα ποτέ δεν το ρίχνουμε στη γυμνή ρίζα γιατί είναι χημικά τα λιπάσματα και καίνε τις ρίζες.Πρώτα σκεπάζουμε καλά τη ρίζα και αμέσως μετά πριν κλείσουμε τον λάκκο με χώμα,ρίχνουμε λίγο λίπασμα και προσοχή όχι μεγάλες ποσότητες γιατί πάλι κινδυνεύουν τα δέντρα.
 Προσωπικά ακολουθώ πάντα αυτά τα βήματα και έχω πάντα επιτυχία στη φύτευση δέντρων στα χωράφια μου.Καλή επιτυχία και καλή ρίζα σε όσου φυτέψουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου