3 Μαΐ 2016

Η θρέψη των φυτών-δέντρων

  Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη!!Πολλές ευχές για ότι καλύτερο στη ζωή μας και φυσικά καλές δουλειές να έχουμε όλοι.Μιας και τελείωσε όμως το πάσχα,ξαναβάζουμε τα κεφάλια μέσα και κυνηγάμε τις δουλειές μας!
  Η σημερινή ανάρτηση είναι η δεύτερη που αφορά αγροτικά ζητήματα και συγκεκριμένα θα μιλήσουμε για την θρέψη-λίπανση των φυτών και των δέντρων μας.Η λίπανση είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην αγροτική δουλειά αλλά και στον ερασιτεχνικό μας κήπο.Η σωστή λίπανση,παρέχει στα φυτά μας τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται κάθε καλλιεργητική χρονιά.Η ανάρτηση θα κινηθεί σε γενικές γνώσεις,καθώς οι εξειδικευμένες πρέπει να παρέχονται από τους ειδικούς,με τις σωστές κατευθήνσεις.
  Η λίπανση και ειδικά στα οπωροφόρα δέντρα χωρίεζεται στις εξής  κατηγορίες : 1)βασική λίπανση , 2)επιφανειακή λίπανση 3)συμπληρωματική. Στην πρώτη κατηγορία,παρέχουμε στα φυτά μας τα απαραίτητα εφόδια ώστε να ξεκινήσουν την χρονιά.Συνήθως η λίπανση γίνεται του πρώτους μήνες του χρόνου,κυρίως κατα τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η ποσότητα λιπάσματος εξαρτάται από την ηλικία του φυτού.Στα μικρότερα φυτά ρίχνουμε λιγότερο λίπασμα και αντίστοιχα στα μεγαλύτερα ρίχνουμε περισσότερο λίπασμα.Η λίπανση γίνεται με διασκορπισμό του λιπάσματος στην περιοχή γύρω από τον κορμό του φυτού και σε διάμετρο όσο την περιοχή που απλώνονται οι ρίζες του φυτού.
  Στη δεύτερη κατηγορία,ρίχνουμε λιπάσματα που σκοπό έχουν την περεταίρω ενδυνάμωση του φυτού και την μεγένθυση των καρπών.Η επιφανειακή λίπανση συνήθως γίνεται με περισσότερες από μία φορές.Σε αυτή εδώ την περίπτωση έχουμε περισσότερες από μια επιλογές λίπανσης.Η πρώτη είναι με διαφυλικό ψεκασμό.Σε αυτή τη περίπτωση διαλύουμε λίπασμα υδατοδιαλυτό ή αλλιώς κρυσταλικό ή υγρό,μέσα σε νερό και στην συνέχεια ψεκάζουμε ώστε να πάει το ψεκαζόμενο νερό-λίπασμα στα φύλλα του φυτού.Μια άλλη περίπτωση είναι η υδρολίπανση.Σε αυτή τη περίπτωση ρίχνουμε πάλι το λίπασμα σε νερό ωστε να διαλυθεί και αυτό το διάλυμα το ποτίζουμε στις ρίζες του φυτού,κοντά στον κορμό του φυτού όμως.Η τελευταία περίπτωση είναι πάλι ο διασκορπισμός του λιπάσματος,αλλά αυτή τη φορά κοντά στον κορμό του δέντρου.
  Η τελευταία και 3) κατηγορία λίπανσης είναι η συμπληρωματική.Σε αυτή τη κατηγορία,ρίχνουμε ειδικά λιπάσματα με συγκεκριμένα στοιχεία που λείπουν από τα φυτά μας.Ο τρόπος είναι πάλι ο ίδιος με την επιφανειακή λίπανση.
  
  Στην προηγούμενη παράγραφο αναφέρθηκα στη συμπληρωματική λίπανση και σε στοιχεία που λείπουν από τα φυτά μας.Πως όμως το καταλαβαίνουμε αυτό?Το πιο εύκολο είναι από τις ενδείξεις που παίρνουμε από την εικόνα του φυτού.Αν έχουμε εμπειρία και καταλαβαίνουμε τι μας δείχνει το φυτό,τότε ζητάμε το ανάλογο λίπασμα.Αν όχι,τότε φροντίζουμε να δέιξουμε στον γεωπόνο μας τα φυτά ή να κάνουμε μια φυλλοδιαγνωστική.Ένας άλλος τρόπος,ο οποίος βοηθάει πάρα πολύ και πρέπει να τον κάνουμε σε κάθε μέρος που φυτεύουμε,και ειδικά αν πρόκειται για επαγγελματικους σκοπούς,είναι η ανάλυση του εδάφους.Παίρνουμε λίγο χώμα από διάφορα σημεία του αγροκτήματος και τα στέλνουμε σε ειδικό χημείο για ανάλυση.Από εκεί σε λίγες μέρες θα εκδοθεί το πόρισμα όπου τα αναφέρει όλα τα στοιχεία που περιέχει το έδαφος.Ετσι θα μπορούμε να κάνουμε τις σωστές λιπάνσεις και διορθώσεις ώστε να είναι σωστά και παραγωγικά τα φυτά μας.Οι γεωπόνοι συμβουλεύουν ότι μια ανάλυση εδάφους,είναι σωστή και έγκυρη μέχρι πέντε χρόνια.Μετά αλλάζει η σύσταση του εδάφους,και ορθώς αφου εφοδιάζουμε με τα ελλιπή στοιχεία. 

  Στοιχεία και σύμβολα στα λιπάσματα.
  
  Οκ τα κάναμε όλα και ήρθε η ώρα να αφοράσουμε το λίπασμα.Πως θα καταλάβουμε και πως θα ζητήσουμε αυτό που θέλουμε? Τα λιπάσματα χωρίζονται και αυτά σε κατηγορίες.Μερικές από αυτές τις κατηγορίες είναι τα φυσικά λιπάσματα,τα σύνθετα,τα χημικά,το λίπασμα ιχνοστοιχείων,οργανικά κτλ.Όλα τα λιπάσματα περιέχουν κάποια στοιχεία.Αυτά χωρίζονται σε βασικά και σε δευτερεύοντα.
  Τα βασικα,πού είναι και τα πρώτα που συναντάμε και ειδικά στα σύνθετα λιπάσματα,είναι το άζωτο που συμβολίζεται με Ν , ο φώσφορος που συμβολίζεται με P και το κάλιο που συμβολίζεται με Κ. Τα σύνθετα θα τα βρούμε με τα γράμματα ΝPK και μια σειρά από αριθμούς όπως το παρακάτω παράδειγμα 10-15-15.Αυτό παράδειγμα μας δείχνει ότι το σύνθετο μας λίπασμα έχει 10 μονάδες αζώτου,15 μονάδες φωσφόρου και 15 μονάδες καλίου.
  Το άζωτο είναι το στοιχείο που μας δίνει βλάστηση και είναι απαραίτητο από τα περισσότερα φυτά.
  Ο φώσφορος είναι από τα στοιχεία που συμβάλουν στο καλό ριζικό σύστημα.
  Το κάλιο είναι το στοιχείο που είναι απαραίτητο για τους καρπούς αλλά και για το δέντρο.

Άλλα στοιχεία είναι το θείο(S),το Βόριο(Β),ο σίδηρος(Fe),ο ψευδάργυρος(Zn),το μαγνήσιο(Mg),το ασβέστιο(Ca),ο χαλκός(cu)

Οι λιπάνσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή και πάντα με την σωστή καθοδήγηση του γεωπόνου,διαθέτοντας τα απαραίτητα στοιχεία για θρέψη στο φυτό.Φροντίζουμε να κάνουμε έγκαιρα τις λιπάνσεις καθώς η λάθος λίπανση προκαλεί στρεσάρισμα στο φυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου