29 Απρ 2016

Συλλογή γύρης με γυρεοπαγίδα

   Η εκμετάλευση των μελισσιών,μας δίνει πολλά υπέροχα προιόντα όπως το μέλι.Αυτό είναι το πιο γνωστό προιόν κυψέλης τόσοστους μελισσοκόμους όσο και στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.Δεν είναι όμως το μόνο προιόν που μπορούμε να πάρουμε από τα μελίσσια.Τα προιόντα της κυψέλης είναι το μέλι,η γύρη,η πρόπολη,το κερί,το δηλητήριο και ο βασιλικός πολτός.
  Σήμερα θα μιλήσουμε για την γύρη και την συλλογή της από τα μελίσσια μας.Η γύρη περιέχει κάποια καλά συστατικά τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τις μέλισσες,με κυρία χαρακτηριστηκά την πρωτεινική της μορφή.Είναι απαραίτητη τροφή της μέλισσας και χρήσιμη πηγή πρωτεινών για τον άνθρωπο.
   Πάμε όμως στο κομμάτι της εκμετάλευσης από τον μελισσοκόμο.Η γύρη συλλέγεται από τα δυνατά μελίσσια,κατα προτίμηση από δυόροφα μελίσσια,καθώς η συλλογή της μειώνει την δύναμη των μελισσιών,πράγμα που δεν θέλουμε να κάνουμε σε μελίσσια που έχουν ανάγκη την ανάπτυξη πχ μικρά μονά μελίσσια.
   Τη γυρεοπαγίδα μπορούμε να την τοποθετήσουμε και να την αφήσουμε στο μελίσσι για 15 συνεχόμενες μέρες.Τις πρώτες μέρες,η ποσότητα που υπάρχει στο καλαθάκι συλλογής,είναι σχετικά μικρή,αλλά από την 3 μέρα και μετά η ποσότητα είναι πολύ μεγαλύτερη.
  Η συλλογή πρέπει να γίνεται απαραίτητακάθε βράδυ,καθώς αν παραμείνει στα καλαθάκια, η βραδινή υγρασία θα την μουχλιάσει.Αφού συλλεχθεί από τα ειδικά καλαθάκια,καθαρίζεται από ξένα σώμματα και καταψύχεται.Στην κατάψυξη διατηρείται με όλες τις ιδιότητες της για 1-1,5 χρόνο.Εναλλακτικά αποξηρένεται,χάνοντας βέβαια ένα κομμάτι των ιδιοτήτων της.
  
  Στην αγορά κυκλοφορούν διαφόρων ειδών γυρεοσυλλέκτες.Προσωπικά χρησιμοποιώ 2 ειδών.Τη μία που μπαίνει σε κάθε πορτάκι του πλαστικου πάτου,με αυτόνομο καλαθάκι και πόρτα αποκόλλησης της γύρης σε κάθε είσοδο της κυψέλης και το δεύτερο είδος που είναι το ενιαίο που πιάνει και τις δυο εισόδους.
ενιαία κλασσική γυρεοπαγίδα
καλαθάκι συλλογής γύρης πλαστικου πάτου

πορτάκι συλλογής γύρης,με οπή για κηφήνες
  Η μεγάλη-ενιαία γυρεοπαγίδα μπαίνει τόσο σε ξύλινες κυψέλες με κλασσικούς πάτους όσο και σε πλαστικές με πλαστικό πάτο. Η άλλη γυρεοπαγίδα μπαίνει αποκλειστικά στους πλαστικούς πάτους και μπαίνει εφαρμοστά.
  Η ποσότητα δοσης για τον άνθρωπο είναι ένα μικρό κουταλάκι κάθε μέρα,με μέγιστη δόση ένα μεγάλο κουτάλι ανα μέρα.Είναι μια πολύ ωραία πηγή πρωτεινών και ειδικά για όσους αθλούνται!

  Για την μέλισσα υπάρχουν διάφοροι τρόποι τροφοδοσίας της γύρης.Ο πιο εύκολος είναι να την αποθέσουμε σε ένα πιατάκι ώστε να την πάρουν κατευθείαν.Ένα άλλος πολύ εύκολος τρόπος,που εφαρμόζω σε εποχές που δεν υπάρχει γύρη στη φύση ή είναι πολύ πενιχρές οι ποσότητες,είναι η διαθεση της μέσω του σιροπιού!Διαλύω λίγο γύρη σε ζεστο νερό ή σιρόπι και αφου διαλυθεί το ανακατεύω με όλο το σιρόπι.Η δόσης της είναι ανάλογα με το μελίσσι.Ξεκινάω από 100γρ ανα λίτρο σιροπιού και μπορεί να το φτάσω μέχρι 200-250 γρ.

  Προσωπικά συλλέγω κάθε χρόνο γύρη.Πάντα συλλέγω γύρη,ώστε τις δύσκολες εποχές να μπορώ να την διαθέτω στα μελίσσια μου.Αυτά προς το παρόν....καλή ανάσταση να έχουμε και καλή δύναμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου