27 Μαΐ 2015

Τα θετικά του αποσπώμενου πάτου

   Οι πολλές δουλειές που έχω αυτό το διάστημα,αραιώματα,ποτίσματα στα χωράφια και κοψίματα,σμηνουργίες,βασιλοτροφίες στα μελίσσια, με κρατάνε μακριά από το μπλογκ. Κοιτώντας το σημειωματάριο μάζεψα αρκετές αναρτήσεις που ήθελα να γράψω...αφού όμως δεν προλαβαίνω,θα γράψω λίγες διαπιστώσεις που κάνω αυτό το καιρό αλλά και όλο το διάστημα από τότε που χρησιμοποιώ διαφόρων ειδών υλικά,στην προκειμένη περίπτωση μιλάω για τους αποσπώμενους πάτους όπως αναφέρει και ο τίτλος της ανάρτησης.
   Ο αποσπώμενος πάτος μπορεί να είναι ξύλινος ή πλαστικός,διάτρητος ή εξ' ολοκλήρου κλειστός.Προσωπικά προτιμώ του πλαστικούς διάτρητους.Τυχαία τους δοκίμασα και από τότε δεν το έχω μετανοιώσει καθόλου.


  Χειμώνα-καλοκαίρι,πάντα είναι ανοιχτοί,χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες(κρύο και χιόνια σε υψόμετρο 500-600μ).Ποτέ δεν μπούκωσαν από βρωμιές και ποτέ δεν τους έκλεισαν με πρόπολη.
  Αυτά ήταν λίγα στοιχεία από αυτά που έχω δει με τα μάτια μου.Πιστεύω όμως,ότι σαν "εργαλείο" συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία στην χρήση του και δίνει μερικές καλές λύσεις στον μελισσοκόμο.
  Αρχικά και ίσως το πιο σημαντικό από όλα,ο εμβρυοθάλαμος αποτελείται από ένα σώμα κυψέλης,ένα όροφο.Δηλαδή δεν είναι φιξαριστός πάνω στη βάση του.Το θετικό σε αυτή τη περίπτωση είναι ότι σε περίπτωση δυόροφου μελισσιού,οι όροφοι αναστρέφονται κατά βούληση!Αυτό μελισσοκομικά σημαίνει,ότι σε περίπτωση που γεμίσει ο πάνω όροφος με γόνο και θέλουμε να κάνουμε αναστροφή,αρκεί να ανταλλάξουμε τους ορόφους!
  Μας απαλλάσσει από ένα επικίνδυνο χειρισμό,του ψαχουλέματος των πλαισίων,γιατί ελοχεύει κίνδυνος να στραπατσαρίσουμε την βασίλισσα.Εύκολα και γρήγορα,ξεκουμπώνουμε τα κλειδιά και αναστρέφουμε.Μόλις κερδίσαμε χρόνο,κούραση και ελαχιστοποιήσαμε τον κίνδυνο τραυματισμού της βασίλισσας.
   Σε περίπτωση που θέλουμε να ενώσουμε το υπάρχον μελίσσι με ένα άλλο,πάλι ξεκουμπώνουμε τα κλειδιά και το σώμα της κυψέλης παίρνει την μορφή ορόφου,τον οποίο τοποθετούμε πάνω από την κυψέλη που θέλουμε να ενώσουμε με τη μέθοδο της εφημερίδας.
   Με ένα καπάκι,ένα πάτο και ένα όροφο μιας δυόροφης(έστω ή και παραπάνω) κυψέλης,αφαιρούμε τον όροφο,τοποθετούμε καπάκι και πάτο και μια νέα παραφυάδα με έτοιμη κυψέλη είναι ολοκληρωμένη.
  Τα θετικά για τους χειρισμούς με το υλικό είναι κυρίως αυτά(δεν αναφέρομαι σε συνθήκες ζωής του μελισσιού),το ότι δηλαδή δίνουν την ελευθερία να δημιουργήσει ο μελισσοκόμος όπως θέλει την κυψέλη του,σε αντίθεση με τον σταθερό-φιξαριστό πάτο που μπορείς μόνο να προσθέσεις ορόφους και τίποτα άλλο.
  Συγκριτικά και αθροιστικά η δημιουργία κυψέλης με πάτο,όροφο με τελάρα και καπάκι,βγαίνει λίγα ευρώ περισσότερο από μια μονή κυψέλη αλλά τα θετικά στοιχεία που σου δίνει πιστεύω ότι αξίζει.Οι κυψέλες που έφτιαξα φέτος,στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι αποσπώμενο πάτο και όσο το σκέφτομαι μετανιώνω για τις επιλογές μου σε σταθερό πάτο.Ο τρόπος που δουλεύω με διευκολύνει και με κάνει να τους προτιμώ.


  Εξ' αρχής δουλεύω με μια συγκεκριμένη εταιρία,γιατί όπως είπα και στην αρχή,τυχαία βρέθηκε στα χέρια μου,αλλά με ικανοποίησε πολύ.Πριν από λίγες μέρες πήρα και μιας άλλης εταιρίας τον διάτρητο πάτο,για δοκιμή.Μακροπρόθεσμα αν υπάρχουν κάποιες μεταξύ τους διαφορές θα φανούν,ωστόσο η δουλειά μου θα γίνεται όπως την θέλω εγώ..
  Αυτά τα ολίγα...καλές δουλειές,καλούς τρύγους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου