12 Μαρ 2015

Τοποθέτηση πατωμάτων

  Συνεχίζοντας από το θέμα προηγούμενης ανάρτησης με γενικό θέμα την ανάπτυξη του μελισσιού και πιο ειδικά την διάταξη πλαισίων εμβρυοθαλάμου(κάτω ορόφου) ( http://beeprerss.blogspot.gr/2015/02/blog-post_9.html ),προχωράμε στην επόμενη ανάρτηση με θέμα την τοποθέτηση ορόφου και την διατάξη των πλαισίων.
  Όταν λοιπόν έρθει η άνοιξη,τα μελίσσια αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς,ειδικά όσο μπαίνουμε σε πιο δυνατές ανθοφορίες.Ανάπτυξη σημαίνει,πολύς πληθυσμός,γόνος και λοιπά αποθέματα.Όταν όμως η ανάπτυξη έρθει και κορεστεί,φτάσει δηλαδή στο τέλος του ορίου που της θέσαμε εμείς,δηλαδή ύπαρξη συγκεκριμένου χώρου για γέννα νέων μελισσών και τοποθέτηση μελιών-γύρης,τότε αρχίζει το "πρόβλημα" που λέγεται σμηνουργία( http://beeprerss.blogspot.gr/2013/07/blog-post_7938.html )! Όμως η ανάπτυξη δεν θέλουμε να σταματήσει εκεί που την θέσαμε όριο..για αυτό και τοποθετούμε ορόφους,ώστε να συνεχιστεί η ανάπτυξη.Η ύπαρξη ορόφου(ένα ή και περισσότερων),μας δίνει το πλεονέκτημα του περισσότερου χώρου(γέννα-αποθήκη).

  Πότε τοποθετούμε ορόφους! Η τοποθέτηση ορόφου,πρέπει να γίνεται προσεκτικά από τον μελισσοκόμο και όχι στα κουτουρού(όπως λέμε και στο χωριό μου!).


Η ώρα της τοποθέτησης:

  Μελίσσι με 9-10 πλαίσια πληθυσμό και 7-8 πλαίσια γόνο.Ένα τέτοιο μελίσσι θέλει χώρο...αν δεν τοποθετηθεί όροφος,ο καιρός είναι καλός,η ανθοφορία καλά κρατεί και η βασίλισσα είναι στα ντουζένια της και γεννάει(σαν κουνέλα χαχα),όταν έρθει κορεσμός θα πετάξει βασιλικά κελιά με σκοπό να διαιρεθεί και να χωρέσει..η τοποθέτηση του ορόφου,δίνει προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργίας δυνατού μελισσιού!

Τι διάταξη δίνουμε στον πάνω όροφο: Ανεβάζουμε 2 πλαίσια και άνω,με σφραγισμένο γόνο.Συμπληρώνουμε με πλαίσια τον όροφο.Στον κάτω όροφο,τοποθετούμε πλαίσια από εκεί που πήραμε τον γόνο και ανεβάσαμε πάνω.Προσοχή! Τα πλαίσια με τον γόνο,τα τοποθετούμε στο κέντρο του ορόφου,ώστε η ζέστη που ανεβαίνει από κάτω προς τα πάνω,να ζεσταίνει τον γόνο.




Περιπτώσεις που δεν τοποθετούμε ορόφους:
  1. Μικρό ή σχετικά μικρό μελίσσι.Έχω ένα μελίσσι που είναι 6-7-8 πλαίσια πληθυσμό.Δεν θα βάλω όροφο!Αυτό το μελίσσι έχει χώρο ακόμα να αναπτυχθεί.Κινούμαστε με προσοχή τον επόμενο καιρό,αλλά δεν βιαζόμαστε να βάλουμε όροφο
  2.  Αναμένουμε κρύα τις επόμενες μέρες.Ένα μελίσσι που ετοιμάζεται να πάρει όροφο,δεν είναι ακόμα ικανό να συντηρήσει και να διατηρήσει 2 ορόφους.Μην ξεχνάμε ότι ένα σφιχτό μελίσσι λειτουργεί πάντοτε καλύτερα!


Ένας ανάποδος χειρισμός: υπάρχει και ένας ανάποδος χειρισμός,με τον οποίο τοποθετούμε όροφο από κάτω!Δηλαδή έχουμε όλα τα πλαίσια του εμβρυοθαλάμου στον πάνω όροφο και στον κάτω έχουμε κενά χτισμένα.Αυτό το κάνουμε όταν το μελίσσι βρίσκεται σε στάδιο προχωρημένης σμηνουργίας.Του δίνουμε χώρο από κάτω,ώστε να γεννήσει η βασίλισσα κάτω.
  Φέρτε την εικόνα στο μυαλό σας για να καταλάβετε.Όταν βλέπετε πλαίσια με λίγο μέλι και γόνο,το μέλι είναι τοποθετημένο στα κεφαλάρια και από κάτω ο γόνος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου