7 Μαρ 2015

Anapen:φάρμακο ή εργαλείο?

  Η ενασχόληση με την αγαπημένη μας μέλισσα, μας καθιστά τυχερούς που μπορούμε να εργαζόμαστε με ένα τόσο άξιο πλάσμα.Η ενασχόληση όμως μαζί της,μπορεί μερικές φορές να αποβεί μοιραία και να μας βάλει σε σημαντικά προβλήματα!Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό της αλλεργίας ή του αλλεργικού σοκ(αναφυλαξία) για να το πω καλύτερα.
  Όλοι οι μελισσοκόμοι,είμαστε εν δυνάμει αλλεργικοί,καθώς μπορεί τώρα ή παλιότερα να μην έχουμε εμφανίσει αλλεργικά συμπτώματα κατά τα τσιμπήματα των μελισσών,όμως αυτό δεν αποκλείει το γεγονός ότι μπορεί να εμφανίσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον.
  Τι είναι η αλλεργία και πως καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πάθει αλλεργικό σοκ?Κατ' αρχήν θα το καταλάβουμε από την συμπεριφορά μας!Θα μας πιάσει άγχος και σύγχυση.Θα παρατηρήσουμε πολλές κοκκινίλες στο δέρμα,δυσκολία αναπνοής,ζάλη και καταρροή ματιών και μύτης και πρήξιμο.
  Σε περίπτωση που αντιληφθούμε ότι έχουμε πάθει αλλεργικό σοκ,εμείς ή κάποιο φιλικό πρόσωπο που έχουμε μαζί μας,πρέπει να χορηγήσουμε άμεσα ένεση αδρεναλίνης.Αυτή η ένεση ονομάζεται αναπέν(anapen) και είναι αυτοχορηγούμενη-δηλαδή μπορούμε να την κάνουμε μόνοι μας,χωρίς την παρουσία άλλου ατόμου-και την χρησιμοποιούμε έπειτα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του αλλεργικού σοκ.
  Είναι συνταγογραφούμενο φάρμακο, που μπορεί να μας το γράψει ένας αλλεργιολόγος ή ένας παθολόγος.Έπειτα από την εμφάνιση του σοκ και αφού κάναμε την ένεση,καλό θα είναι να επισκεφθούμε άμεσα έναν ειδικό γιατρό και να μας εξετάσει ώστε να έχουμε αποκλείσει τον κίνδυνο τελείως.Επίσης η επίσκεψη στον γιατρό,πριν ακόμα γίνει το κακό,ώστε να μας δώσει τις δικές του επιστημονικές πληροφορίες,είναι μια ασφαλή ενέργεια.Προσωπικά κατατάσσω την αναπέν στα εργαλεία του μελισσοκόμου,καθώς θεωρώ απαραίτητο,την ύπαρξη της στην εργαλειοθήκη μας ή στο αυτοκίνητο με το οποίο επισκεπτόμαστε τα μελίσσια.
  Νομίζω ότι όσο και να κοστίζει ένα τέτοιο "εργαλείο" , είναι χαμήλοτερης αξίας από την ζωή μας ή αλλιώς η ένεση κοστίζει λιγότερο από την ζωή μας ή από την ζωή ενός αγαπημένου μας ανθρώπου.
  Τις πληροφορίες τις άντλησα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με φίλο φαρμακοποιό,οπότε πιθανόν να  εμπλουτίσω την ανάρτηση με περισσότερες πληροφορίες όταν τον βρω από κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου