9 Φεβ 2015

Διάταξη πλαισίων και ανάπτυξη

  Καθώς ο καιρός ανοίγει και προχωράμε όλο πιο βαθιά στην άνοιξη,αρχίζουν τα μελίσσια να αναπτύσσονται και η βασίλισσα να γεννάει εντατικά.Η σωστή ανάπτυξη του μελισσιού είναι αυτή που επιθυμούμε όλοι ώστε να φτάσει στο σημείο να είναι δυνατό και παραγωγικό.
  Όμως ένα μελίσσι,χωρίς τη δικιά μας βοήθεια δεν θα μπορέσει να γίνει παραγωγικό και να αναπτυχθεί σωστά αν δεν το βοηθήσουμε. Για ακόμα μια φορά,οι δικοί μας σωστοί χειρισμοί είναι αυτοί που θα φέρουν στο μελίσσι την σωστή ανάπτυξη.Ανάπτυξη σημαίνει πολλοί και καλοί γόνοι και άρα πληθυσμός νέος και άρα παραγωγικότητα και καλός τρύγος εν τέλει..
  Η σωστή τοποθέτηση των πλαισίων μέσα στη κυψέλη και ταυτόχρονα η συνεχής ύπαρξη χώρου για νέες γέννες,είναι το κλειδί της επιτυχίας!Το όλο "παιχνίδι" χωρίζεται κάπου εδώ σε 2 κατηγορίες: 1) στην ύπαρξη κενών-άδειων πλαισίων τα οποία είναι όμως χτισμένα από πέρσι και 2) στην ανυπαρξία κενών πλαισίων που σημαίνει ότι απαιτείται το χτίσιμο νέων.
  Η ύπαρξη χτισμένων πλαισίων προϋποθέτει ότι θα είναι σωστά χωρίς να έχουν καταστραφεί από άλλους εχθρούς(πχ κηρόσκορος).Όταν λοιπόν η γέννα της βασίλισσας αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς,τότε τοποθετούμε από ένα πλαίσιο εκατέρωθεν στα πλαίσια του γόνου,δηλαδή αμέσως μετά του τελευταίου πλαισίου του γόνου.Με αυτή την κίνηση παρέχουμε κενό χώρο,έτοιμο για να επεκτείνει την γέννα της η βασίλισσα.


 Μετά τα χτισμένα μπορούν να τοποθετηθούν τα πλαίσια με γύρη(μπορεί να περιέχει και μέλι) και τελευταίο το πλαίσιο με το μέλι.

  Τώρα ερχόμαστε στην κατηγορία Νο2...συνήθως αυτή την κατηγορία καλούνται να την αντιμετωπίσουν οι νέοι μελισσοκόμοι που δεν έχουν στην αποθήκη τους το απαραίτητο υλικό(βλέπε χτισμένα πλαίσια).Βέβαια από την κατηγορία Νο2 δεν αποκλείονται και οι παλιοί,ειδικά όταν θέλουν να ανανεώσουν το υλικό τους ή να επεκτείνουν το ζωικό τους κεφάλαιο.
  Η διαδικασία του χτισίματος,μπορεί να γίνει ταχύτατα σε περιόδους έντονης ανθοφορίας.Θυμάμαι πέρσι,ήταν υπόθεση 2-3 ημερών για να χτίσουν και από την 3η μέρα ξεκινούσε η γέννα!Όμως απαιτείται σχετική προσοχή καθώς ένα λάθος(θα αναφέρω παρακάτω),μπορεί να μας κοστίσει την διακοπή γέννας της βασίλισσας.
  Διαβάζω κατά καιρούς,μελισσοκόμους να βάζουν την άχτιστη κηρήθρα ανάμεσα στο γόνο.Σε όσα σεμινάρια και βιβλία έχω διαβάσει αναφέρεται πάντα ως λάθος χειρισμός.Το αντίθετο μπορεί να γίνει-δηλαδή να χτιστεί και να μην γίνει κανένα κακό συμβάν-σε λίγες περιπτώσεις και βέβαια όχι σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.Το τελευταίο να το δίνετε πάντα σημασία όταν μιλάτε με μελισσοκόμους από άλλες περιοχές!Άλλα δεδομένα για τον μελισσοκόμο της Κρήτης και άλλα για τον μελισσοκόμο της Μακεδονίας.Σημαντικό και το τονίζω!
  Η τοποθέτηση του άχτιστου,πρέπει να γίνει ανάμεσα σε πλαίσια με μέλια ή μέλια-μέλια(-γύρη).Με όσους επαγγελματίες της περιοχής έχω μιλήσει,όλοι το ίδιο μου συνέστησαν και φυσικά αυτό ακολουθώ στα μελίσσια μου.

Στο πλαίσιο που αναφέρω ως "γύρη",μπορεί να αποτελείται και από μέλι-γύρη

   Όπως προείπα,σε δυνατή ανθοφορία,το άχτιστο γίνεται γρήγορα χτισμένο.Οπότε σε επόμενη επιθεώρηση,το τοποθετούμε κοντά στο γόνο όπως και στην πρώτη φωτογραφία.
   Το χτίσιμο νέων κηρηθρών μπορεί να ενθαρρυνθεί με την τροφοδοσία σιροπιού.(προσοχή στις λεηλασίες και στη νοθεία)
   Μια άλλη σημαντική ενέργεια,είναι η μετακίνηση των πλαισίων και η περιστροφές τους!Φροντίζουμε να δίνουμε χώρο προς το κέντρο!Για παράδειγμα,αν ένα πλαίσιο έχει γόνο από την μία πλευρά και από την άλλη είναι σχεδόν άδειο,τότε περιστρέφουμε,φέρνοντας το άδειο να κοιτάει προς το κέντρο της κυψέλης.Τέτοιοι χειρισμοί απαιτούν προσοχή μόνο αν επακολουθούν κρύες μέρες ή κρύες νύχτες(συνήθως αρχές άνοιξης).Επίσης,τα παλιά μέλια,απολεπίζονται,ώστε να φαγωθούν ή να μετακινηθούν σε άλλα σημεία και έτσι θα δοθεί περισσότερος χώρος για γέννα.
   Η τοποθέτηση ορόφων για επέκταση της γονοφωλιάς ή δημιουργία μελιττοθαλάμου λίγο διαφορετική περίπτωση και θα αναφερθώ τις επόμενες μέρες σε άλλη ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου