31 Ιαν 2015

Το σύστημα εκμετάλευσης

  Ο χειμώνας, είναι μια περίοδος που μας εξασφαλίζει περισσότερο ελεύθερο χρόνο από ότι τις άλλες περιόδους. Τα μελίσσια δεν δουλεύουν και δεν αναπτύσσονται και έτσι δεν απαιτούν χρόνο. Μέσα σε αυτή την περίοδο, καλούμαστε να προετοιμαστούμε για τον "αγώνα" της νέας σεζόν που ξεκινάει σε λίγους μήνες(ή και μέρες).
  Μαζί με την προετοιμασία του υλικού(κυψέλες,πλαίσια,λοιπά εργαλεία),έχουμε και την δικιά μας προετοιμασία!Δηλαδή το φρεσκάρισμα ή την απόκτηση νέων γνώσεων σε ότι αφορά την μέλισσα και κατ' επέκταση το επάγγελμα μας.
  Ο σχεδιασμός του συστήματος εκμετάλλευσης,είναι ένα θέμα που πρέπει να σκεφτούμε καλά και με βάση αυτό να πράξουμε ανάλογα ή να πράττουμε ανάλογα καθ' όλη την διάρκεια της σεζόν.Η σωστή προετοιμασία,μας απαλλάσσει από άγχος της τελευταίας στιγμής,από χάσιμο χρόνου και βέβαια από μια σειρά πιθανών αποτυχιών!Μια αποτυχία που μπορεί να είναι μικρής τάξεως ή να πάρει μεγάλες διαστάσεις,ανάλογα με τον σχεδιασμό και την έκταση του μελισσοκομείου μας.
  Για παράδειγμα,αν θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε τα μελίσσια μας(έμψυχο υλικό),τότε θα χρειαστεί να έχουμε κάνει μια ανάλογη προετοιμασία πιο πριν.Η ετοιμασία των κυψελών(νέων ή παλιών) που θα φιλοξενήσουν τα νέα σμήνη,θα πρέπει να είναι έτοιμα και καθαρά,με αυτό να συνεπάγεται ότι θα πρέπει να βαφτούν,να καούν με φλόγιστρο κτλ κτλ...
  Αν πάλι σκοπεύουμε να "χτυπήσουμε" μια συγκεκριμένη ανθοφορία-μελιτοφορία πχ πεύκο,θα πρέπει να προετοιμάσουμε καλά τα σμήνη μας πριν την έναρξη της ανθοφορίας,ώστε να είναι παραγωγικά και να μας αποδώσουν καλούς τρύγους.
  Βέβαια το τελικό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από τους δικούς μας χειρισμούς αλλά και από τις ορέξεις του καιρού!!Σε κάθε περίπτωση,είτε η τροπή του καιρού βοηθήσει τα μελίσσια μας είτε όχι,εμείς κατά το ήμισυ θα έχουμε κάνει αυτό έπρεπε να κάνουμε.
  Τα παραπάνω παραδείγματα είναι ενδεικτικά.Ο καθένας ξέρει την δική του δύναμη και τον τρόπο δουλειάς.Όμως η σωστή προετοιμασία σε φέρνει πιο κοντά στους στόχους σου που τους οριοθετείς εσύ!Αν πάλι πας κουτουράδα,κακό κατ'εμέ,μόνο ο παράγοντας τύχη θα σε βοηθήσει!Εγώ προσωπικά,ξεκινάω τις σκέψεις για την επόμενη χρονιά,από την στιγμή που έχω μια τελική εικόνα των μελισσιών μου προς το τέλος της σεζόν!
  Καλή επιτυχία και καλούς σχεδιασμούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου