26 Δεκ 2014

Διακοπή γόνου(τεχνητή)

  Χρόνια πολλά συνάδελφοι.Οι μέρες που περνάμε,ενδείκνυνται για να αποκτήσουμε ισχυρές "βάσεις" και γνώσεις θεωρητικές ώστε στο μέλλον να έχουμε τα κατάλληλα εφόδια ώστε να αντιμετωπίζουμε τα "προβλήματα" των μελισσιών μας.

  Η τεχνητή διακοπή του γόνου-δηλαδή η διακοπή της γέννας της βασίλισσας με χειρισμό του μελισσοκόμου-είναι ένας χειρισμός ώστε να χειριστούμε καλύτερα κάποιους οργανισμούς που παρασιτούν στις μέλισσες.Ναι ακούγεται λίγο γενικό αυτό,πιο ειδικά, μπορεί να βρει όφελος ένας τέτοιος χειρισμός, σε θεραπείες κατά του βαρρόα!Αυτό αφορά κυρίως τις νότιες περιοχές της Ελλάδας,που συνήθως ο γόνος δεν σταματάει ούτε τον χειμώνα.Στη βόρεια Ελλάδα,έχουμε διακοπή γόνου,συνήθως από τον Νοέμβριο και μετά.

 Όπως έχω πει σε πολλές αναρτήσεις,το βαρρόα,είναι από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους του μελισσοκόμου-επαγγελματία και μη- και πρέπει να βρίσκει ο μελισσοκόμος,κατάλληλες μεθόδους για καταπολέμηση και θεραπεία.
   
  Ως γνωστόν,το βαρρόα "κρύβεται" και γεννά στα κελιά που περιέχουν γόνο.Οπότε ο κλειστός γόνος,δίνει μια μικρή προστασία στο ακάρι.Η διακοπή γόνου,μας δίνει το αβαντάζ,στο να έχουμε εκτεθειμένο το ακάρι-δηλαδή πάνω στις μέλισσες,χωρίς να κρύβεται στα κελιά-με σκοπό να μπορούμε να το "χτυπήσουμε" αποτελεσματικά.

  Νομίζω αρκετά θεωρητικά έγραψα...ας μπω στο ζουμί!Διακοπή γόνου,μπορούμε με πετύχουμε με διάφορους τρόπους.Ο κάθε μελισσοκόμος,μπορεί να διαλέξει αυτόν τον τρόπο,που τον εξυπηρετεί καλύτερα.Να διευκρινίσω,ότι η παρούσα ανάρτηση αναφέρεται κυρίως στην νότια Ελλάδα.Μια μικρή περίπτωση που να αναφέρεται και στα πιο βόρεια,είναι η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ακάρεων στο μελίσσι,οπότε να κρίνεται αναγκαία μια θεραπεία.
  1. Διακοπή γόνου με μετακίνηση των μελισσιών σε υψόμετρο.Η εξωτερική θερμοκρασία,κάνει τα μελίσσια να σταματούν την εκτροφή-γέννα γόνου,οπότε ο εν λόγω χειρισμός μας δίνει το περιθώριο να κάνουμε θεραπεία.Αυτός ο χειρισμός,δεν είναι και από τους  οικονομικούς,καθώς προστίθενται έξοδα στη μετακίνηση.
  2. Εγκλωβισμός της βασίλισσας σε ειδικό κλουβάκι.Απαιτείται μια σχετική εγρήγορση,γιατί πιθανόν να δημιουργηθούν κελιά αντικατάστασης.Μετά το "σκάσιμο" των τελευταίων κελιών του γόνου,μπορεί να γίνει θεραπεία.
  3. Αφαίρεση όλων των πλαισίων με γόνο και δημιουργία μιας καινούργιας κυψέλης με όσα πλαίσια έχουμε αφαιρέσει και από άλλες κυψέλες.Με αυτό πετυχαίνουμε άμεση απομάκρυνση κάθε ¨φωλιάς" για το βαρρόα,οπότε μπορεί να γίνει άμεση θεραπεία στο μητρικό μελίσσι.Επίσης στην καινούργια κυψέλη που δημιουργήσαμε,αφού ξεγονιάσουν με την προϋπόθεση πάντα να μην κάνουμε κανένα λάθος και πάρουμε καμια βασίλισσα μαζί,να κάνουμε θεραπεία και λίγες μέρες αργότερα να ενώσουμε με τα μητρικά μελίσσια.Εναλλακτικά μπορούμε απλά να καταστρέψουμε όλο το γόνο.ΣΗΜΕΙΩΣΗ:το νέο μελίσσι που κάναμε,είναι ορφανό,ώστε να μην υπάρχει βασίλισσα για να γεννάει νέο γόνο.Είναι μια μέθοδος που απαιτεί σχετική λεπτότητα ώστε να μην δημιουργηθεί καινούργια κοινωνία μελισσών με βασίλισσα.Επίσης πρέπει να μην το αφήσουμε τόσο,όσο να γίνει αρρενοτόκο!Απαιτείται προσοχή και στην ένωση με το μητρικό μελίσσι.
  4. Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να είναι επέκταση των υπόλοιπων μεθόδων.Τοποθέτηση του πλαισίου με την βασίλισσα σε ένα πλαισιο-διάφραγμα**.Αφού βγεί όλος ο γόνος εκτός του διαφράγματος,αφαιρούμε το πλασίο που πατάει η βασίλισσα και περιέχει γόνο και εφαρμόζουμε θεραπεία.Θεωρώ πως είναι μια σχετικά εύκολη μέθοδος που απαιτεί όμως έναν αριθμό εξοπλισμού(πλαισιο-διαφράγματα),τα οποία έχουν ένα σχετικό κόστος περί τα 20 ευρώ το ένα.
**Το πλαισιο-διάφραγμα,είναι ένα διάφραγμα όπου χωράει μέσα από 1 έως 3 πλαίσια με τον πληθυσμό του.Η κυκλοφορία των μελισσών μέσα στην κυψέλη γίνεται κανονικά,απλά δεν επιτρέπει την βασίλισσα να κινηθεί πέρα από τα "φυλακισμένα" πλαίσια που έχουμε.Είναι ένα διάφραγμα όπως το λέει η λέξη,απλά για να γίνω και πιο κατανοητός σε όσους δεν το ξέρουν,είναι σαν κουτί και μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε μέσα στην κυψέλη.

   Τέλος,να πω και να ξανα τονίσω,ότι το ακάρι βαρρόα,είναι το παράσιτο που ευθύνεται για πολλές ασθένειες στα μελίσσια μας.Οπότε η σοβαρή αντιμετώπιση του είναι αναγκαία.

 Καλές γιορτές νε έχουμε και μια καλή χρονιά με υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου