27 Δεκ 2014

Επισκόπηση της χρονιάς 2014

  Μιας και έχω λίγο ελεύθερο χρόνο λόγω εορτών και μέχρι να ξεκινήσω πάλι το κλάδεμα,λέω να γράψω άλλη μια φορά..Σε αυτή την ανάρτηση θα γράψω μια γενική επισκόπηση της χρονιάς που πέρασε με βάση τα μελίσσια μου και τις δουλειές που έκανα.

  Από άποψη πληθυσμού,θα έλεγα ότι ήταν μια καλή χρονιά για μένα.Η επιλογή να τα μεταφέρω μόνιμα στον κάμπο δεν με έκανε να το μετανιώσω ούτε στο ελάχιστο.Τα μελίσσια μέχρι τα τέλη Οκτωμβρίου κρατούσαν καλούς γόνους.Μπόρεσα και άλλαξα τις βασίλισσες με τα γονίδια που ήθελα και μάλιστα πρόλαβαν να μεγαλώσουν πληθυσμιακά σε καλό επίπεδο,έτσι ώστε να βγάλουν άνετα το χειμώνα.
  Αυτό που με εξέπλιξε ευχάριστα και έμεινα με το στόμα ανοιχτό όταν το είδα,ήταν η παρουσία γόνου σε μια καινούργια παραφυάδα με αγορασμένη βασίλισα μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη,όταν τα υπόλοιπα ξεγόνιασαν περίπου στις αρχές του μήνα.Το βάρος της υπόθεσης,λογικά πρέπει να πέφτει στην παρουσία ενός είδους υποκατάστατου γύρης,ζυμάρι με feedbee!!
  
   Από άποψη μελιού,θα έλεγα ότι ενώ ξεκινήσαμε πολύ δυναμικά με μεγάλες ποσότητες μελιού,χαλάστηκε η δουλειά στην πορεία από τις εκτεταμένες βροχές,σε σημείο να μην μείνει ούτε σταγόνα για απόθεμα!!Και το κακό είναι ότι αυτό έγινε 2 φορές φέτος.

   Ασθένειες....έβγαινα από τον χειμώνα με υγιή μελίσσια,κατά μεγάλο ποσοστό απαλαγμένα από το βαρρόα.Το ένα το μελίσσι,ου παρουσίασε ελάχιστα ασκοσφαίρωση,αλλά τελικά αυτοιάστικε μόνο του.Για να πω την αλήθεια,εκείνη την περίοδο καιγόμουν με άλλες δουλειές και δεν έκανα ούτε μία κίνηση για να το βοηθήσω.Ευτυχώς είναι από τις ασθένειες,που αρκετές φορές το ξεπερνάνε μόνα τους.
  Το επόμενο ευχάριστο που είδα,βέβαια έβαλα ελαφρώς το χεράκι μου,ήταν η διατήρηση του βαρρόα σε χαμηλό επίπεδο ή σε σημείο που να μην κάνει αισθητή την παρουσία του.Αναφέρομαι κυρίως στην περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.Το περσινό φαινόμενο με τις -αρκετές- μέλισσες με φαγωμένα τα φτερά δεν το είδα!Ούτε μία!!Για το τι ακριβώς έκανα έχω αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις(χρήση ως καύσιμης ύλης τα φύλλα καρυδιάς).Η σεζόν για μένα τελείωνε με την τελική θεραπεία κατά του βαρρόα.
  Δείγματα από άλλες ασθένειες όπως πχ νοζεμίαση ή αμερικάνικη,ευτυχώς δεν είδα.Βέβαια είμαι σε αναμονή για να δω τι θα γίνει την άνοιξη.
   
  Η δοκιμή των πλαστικών κυψελών,είναι κάτι που με ενθουσιάζει και προς το παρών,μου δείχνει θετικά μηνύματα.Αναμένω τουλάχιστον για τη χρήση τους σε ένα πλήρη κύκλο του χρόνου.Επίσης,όπως έγραψα και πιο πάνω,η δοκιμή του ζυμαριού με feebee,φάνηκε να κάνει καλή δουλειά και ασφαλή,αφού δεν περιέχει αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας γύρη και σογιάλευρο!

  Κάποιες δουλειές και κατασκευές που είχα βάλει κατά νου να κάνω,δυστυχώς δεν μπόρεσα λόγω χρόνου να τα κάνω...Μου έχει μπει στο μυαλό,να κατασκευάσω και να δοκιμάσω μεγάλη οριζόντιας ανάπτυξης κυψέλη.Έλεγα να το επιχειρήσω το καλοκαίρι που μας πέρασε.Δυστυχώς το ανέβαλα μέχρι να βρω χρόνο και υλικά.Ο καιρός παρουσίαζε για αρκετές μέρες βροχές και λίγες φορές δυνατούς αέριδες,ειδικά πάνω στις καλές ανθοφορίες του τόπου μου.

   Ελπίζω σε ένα καλύτερο -από όλες τις απόψεις- καινούργιο χρόνο!Ελπίζω να μπορέσω να ασχοληθώ λίγο περισσότερο και να δοκιμάσω νέες τεχνικές.Εύχομαι να έχουμε μια καλή και υγιή χρονιά εμείς και τα μελίσσια μας.Καλές γιορτές!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου