15 Ιουλ 2014

Πρόληψη σμηνουργίας:μέθοδος Αλεξάντερ

  Συνάδελφοι, η σμηνουργία είναι ένα γεγονός που θα πρέπει να αποφεύγουν όλοι οι μελισσοκόμοι,επαγγελματίες και ερασιτέχνες-χομπίστες. Και αυτό γιατί μειώνεται η δύναμη του μελισσιού και χάνονται μερικά αποθέματα μαζί με τον αφεσμό.
  Μπορεί η σμηνουργία να είναι ο φυσικό τρόπος πολλαπλασιασμού των μελισσών,αλλά ο μελισσοκόμος θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους μεγένθυνσης του μελισσοκομείου του και επί τούτου υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι.
  Πολλοί τρόποι υπάρχουν και για την παρεμπόδιση της σμηνουργίας είτε πριν ακόμα εμφανιστεί, με προληπτικές κινήσεις από τον μελισσοκόμο ,είτε αφού εκδηλωθεί.Στο μπλογκ μου έχω αναφέρει μερικούς τρόπους όπως τη μέθοδο Ντεμάρη( http://beeprerss.blogspot.gr/2013/07/blog-post_8743.html ),Τζέη Σμηθ ( http://beeprerss.blogspot.gr/2014/07/jay-smith.html ) καθώς και άλλοι μέθοδοι που έχουν παρουσιάσει άλλοι συνάδελφοι στις σελίδες τους,όπως του Έλληνα Μπέκα!
  Σήμερα λοιπόν θα σας παρουσιάσω τη μέθοδο πρόληψης της σμηνουργίας του Αλεξάντερ. Η μέθοδος αυτή,βασίζεται στη πρόληψη για αυτό και το τόνισα πιο πάνω και ξεκινάνε οι κινήσεις τις μεθόδους όταν το μελίσσι έρθει στη πλήρη ανάπτυξη του (10 άρι με γόνους από 7 πλαίσια και άνω).

Η μέθοδος βήμα-βήμα:
  • Παίρνουμε  τη βασίλισσα με το πλαίσιο που βρίσκεται και την τοποθετούμε το κέντρο της κυψέλης και εκατέρωθεν της βάζουμε χτισμένα πλαίσια.
  • Τοποθετούμε πάτωμα και ενδιάμεσα διάφραγμα και βάζουμε όλα τα πλαίσια του κάτω ορόφου
  • Μετά από 3-5 μέρες αν βρούμε βασιλικά κελιά στο πάνω πάτωμα,παίρνουμε τα πλαίσια με τα κελιά και δημιουργούμε μια παραφυάδα,αφήνοντας μόνο τα μεγάλα καλοσχηματισμένα κελιά και τα υπόλοιπα τα χαλάμε.Τοποθετούμε παραφυάδα ακριβώς δίπλα από την μητρική κυψέλη.
  • Αν θέλουμε να πετύχουμε αύξηση μελισσοκομείου,αφήνουμε τα μελίσσια ως έχουν.Αν όχι,αφαιρούμε την παλιά βασίλισσα και ενώνουμε τα 2 μελίσσια


  Αυτή η μέθοδος μας δίνει την ευχέρεια να καταπολεμήσουμε τη σμηνουργία πριν ακόμα ξεκινήσει,να δημιουργήσουμε ένα δυνατό μελίσσι(ή και ένα καινούργιο),πετυχαίνουμε την ύπαρξη καινούργιας βασίλισσας και εν τέλει ένα παραγωγικό μελίσσι που μπορεί να αποφέρει μέλι για τρύγο!
 Μέθοδοι υπάρχουν πολλοί!Ο καθένας διαλέγει ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται το μελίσσι και ανάλογα με τις δυνατότητες του.


πηγή: μελισσοκομία Νικολαίδη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου