9 Μαΐ 2014

Εργαλείο μελισσοκομίας:Βασιλικό κλουβί

  Καλησπέρα σας!Παρακάτω θα ήθελα να σας δείξω ένα από τα βασιλικά κλουβιά που κυκλοφορούν στο εμπόριο.Το κόστος του είναι κοντά στα 50 λεπτά.

  Τι είναι το βασιλικό κλουβί και που χρησιμεύει??:
Είναι ένα κλουβάκι,όπου "φυλακίζουμε" τη βασίλισσα μαζί με μερικές μέλισσες που ονομάζονται συνοδοί!Σκοπός των συνοδών είναι η φροντίδα της βασίλισσας για όσο διάστημα παραμείνει εκεί.
Ένας από τους πιο γνωστούς λόγους που χρησιμοποιούμε το κλουβάκι είναι για την μεταφορά γονιμοποιημένης βασίλισσας σε ένα ορφανό μελίσσι.

Από τι αποτελείται:
Αποτελείται από τον ειδικό χώρο τοποθέτησης της βασίλισσας(είναι το πιο μεγάλο κομμάτι),από το χώρο τοποθέτησης της βανίλιας,από ένα μικρό πορτάκι για να έχουν πρόσβαση στη βανίλια οι απ' έξω μέλισσες και η κεντρική μεγάλη πόρτα που μας βοηθάει στο να το χειριζόμαστε.

Πως το χρησιμοποιούμε??:
Αφού εντοπίσουμε τη βασίλισσα που θέλουμε να φυλακίσουμε,την βάζουμε στον ειδικό χώρο(εικόνα 3) που έχει το κλουβάκι μαζί με λίγες μέλισσες και στην ειδική υποδοχή(εικόνα 5) που έχει για το ζυμάρι,βάζουμε ένα κομματάκι βανίλιας και αφαιρούμε το μικρό πορτάκι που έχει(εικόνα 2),με σκοπό να έχουν πρόσβαση οι μέλισσες της ορφανής κυψέλης για να φάνε τη βανίλια, και αφού την φάνε και ελευθερώσουν τη βασίλισσα,να βγει μετέπειτα από εκεί.






Που τοποθετείται το κλουβί:
Μπορούμε να το τοποθετήσουμε πάνω στους κηρηθροφορείς (πλαίσια) ή να το στερεώσουμε ανάμεσα σε 2 πλαίσια.

Πληροφορίες:Μόλις το ζυμάρι φαγωθεί εντελώς (και από μέσα και απ' έξω), τότε η βασίλισσα ελευθερώνεται και γίνεται αποδεκτή από το μελίσσι. 
Προσοχή στο ορφανό μελίσσι!Τα μεγάλα μελίσσια δύσκολα δέχονται βασίλισσες.Πιο μεγάλη επιτυχία θα έχει η εισαγωγή βασίλισσας σε μελίσσια της τάξεως των 5-6 πλαίσων με πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου