8 Απρ 2014

Μελισσοκομικό εργαλείο: Βασιλικό διάφραγμα

  Το βασιλικό διάφραγμα είναι ένα απαραίτητο μελισσοκομικό εργαλείο που κρατάει τη βασίλισσα σε ένα μέρος της κυψέλης ή σε έναν όροφο.Η βασίλισσα λόγω μεγέθους δεν χωράει να περάσει από τα κενά και έτσι παραμένει στον ιδιαίτερο χώρο που δημιουργεί η χρήση του διαφράγματος,επιτρέπει όμως την διέλευση των εργατριών μελισσών.
  Υπάρχουν διάφοροι τύποι βασ. διαφράγματος  και με διάφορα υλικά κατασκευασμένο όπως το πλαστικό και το σίδερο. Οι 2 κύριοι τύποι είναι :
  • το κάθετο διάφραγμα,που περιορίζει τη βασίλισσα σε μια μεριά της κυψέλης,δηλαδή σε λίγα πλαίσια
  • και το οριζόντιο διάφραγμα, που τοποθετείται ανάμεσα σε ορόφους και περιορίζει τη βασίλισσα στον όροφο που βρίσκεται αφού τοποθετηθεί το διάφραγμα(κυρίως στο κάτω όροφο ή αλλιώς γονοθάλαμο).
Υπάρχουν και άλλα βασ. διαφράγματα που ανήκουν όμως στις 2 προαναφερόμενες κατηγορίες. Μερικά γνωστά είναι το οριζόντιο διάφραγμα snelcrov και το κάθετο πλαισιο-διάφραγμα.

  Ο λόγος που χρησιμοποιείται το διάφραγμα,είναι καθαρά θέμα μελισσοκόμου. Αυτός,που γνωρίζει τις συνθήκες του μελισσιού του και έχει όλες τις πληροφορίες,θα διαλέξει το πότε και το πόσο θα χρησιμοποιηθεί το διάφραγμα στην κυψέλη.
  Πιο κάτω αναφέρω μερικούς λόγους που χρησιμοποιείται το διάφραγμα:
  • καταστολή σμηνουργίας-μέθοδος ντεμάρη  http://beeprerss.blogspot.gr/2013/07/blog-post_8743.html
  • συλλογή μελιού χωρίς την παρεμπόδιση με τη παρουσία γόνου.Κρατείται δηλαδή η βασίλισσα και ο γόνος στον γονοθάλαμο και στον όροφο υπάρχει μόνο μέλι.
  • χειρισμοί με 2 βασίλισσες σε μια κυψέλη
ΠΡΟΣΟΧΗ: η παραμονή του διαφράγματος στη κυψέλη για μεγάλο χρονικό περιθώριο μειώνει την απόδοση του μελισσιού και τη αύξηση του.Για αυτό και παραμένει μόνο όσο χρειαστεί,και αφού μας εξυπηρετήσει για τον λόγο που το θέλουμε,αφαιρείται!
  Ως προϊόν που χρησιμοποιείται στη κυψέλη,απαιτεί και τον κατάλληλο καθαρισμό-απολύμανση μετά την χρήση του.
  Όπως είπαμε,η άσκοπη χρήση του δεν ενδείκνυται,ειδικά σε περιόδους ανάπτυξης του μελισσιού.Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να λείπει από την εργαλειοθήκη του μελισσοκόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου