1 Μαρ 2014

Ασθένεια ενήλικων μελισσών: ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ

  Νοζεμίαση είναι η ασθένεια που προσβάλει το έντερο της μέλισσας και είναι υπεύθυνη για την εξαφάνιση πολλών μελισσών.Ευνοείται από τις κακές συνθήκες, όπως υγρασία,κακός αερισμός,κακή διατροφή και μεταδίδεται με τη μορφή σπορίων που παίρνει η μέλισσα.
  Υπάρχουν 2 είδη νοζεμίασης: η nosema apis και η nosema ceranae.Η πρώτη ήταν γνωστή εδώ και πολλά χρόνια,η δεύτερη εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα.Οι κύριες διαφορές του είναι ότι η nosema ceranae προκαλεί μεγαλύτερες ζημιές και γρηγορότερα από τη nosema apis.Η νοζεμίαση τύπου ceranae δεν προκαλεί διάρροια όπως η apis εκτός και αν η προσβολή είναι πολύ μεγάλη.

  Συμπτώματα:
  • παρατηρούμε μέλισσες με διογκωμένες κοιλιές
  • Λευκή όψη του εντέρου και δεν φαίνονται οι διακτύλιοι
  • Σε οξεία μορφή, οι μέλισσες πεθαίνουν
  • Δραστική μείωση πληθυσμού με τη nosema ceranae
  • Κόπρανα παντού!Στη σανίδα πτήσης,στα καπάκια
 Μέτρα αντιμετώπισης:
  1. Παίρνουμε μέτρα υγιεινής
  2. Απολυμαίνουμε τις κηρήθρες
  3. Απολυμαίνουμε τον εξοπλισμό μας και την κυψέλη με φλόγιστρο
  4. Διατηρούμε δυνατά μελίσσια και στο μέτρο αυτού τροφοδοτούμε διεγερτικά
  5. Απομακρύνουμε τροφές που προκαλούν δυσεντερία όπως ξινισμένα μέλια
  6. Διαλύουμε 1gr θυμόλη σε 1ml οινόπνευμα.Στη συνέχεια το ρίχνουμε σε 15kg σιρόπι και από αυτό ταΐζουμε 500ml κάθε 2 μέρες για 6 μέρες.
  Στο εμπόριο επίσης μπορούμε να βρούμε ζυμάρια με θυμόλη ή εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας ζυμάρι και να το εμποτίσουμε με το παραπάνω διάλυμα.Η ασθένεια είναι μολυσματική και για αυτό καλό είναι τα βαριά προσβεβλημένα μελίσσια να απομακρύνονται για λίγο και να τοποθετούνται σε μέρη που είναι ξηρά χωρίς υγρασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου