26 Φεβ 2014

Χρήση οξέων κατά του βαρρόα

  Τα παρακάτω οξέα που θα αναφέρω για την καταπολέμηση του βαρρόα,ανήκουν στις βιολογικές μεθόδους.Είναι ουσίες που μπορούμε να τις προμηθευτούμε είτε από μελισσοκομικά μαγαζιά,είτε από φαρμακεία,είτε από ειδικά μαγαζιά που πουλάνε διάφορα χημικά.
  Όλες οι ουσίες που θα αναφερθούν πιο κάτω είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο αν έρθουν σε επαφή και για αυτό θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς τους.Ο εξοπλισμός με γάντια,γυαλιά και μάσκα είναι απολύτως απαραίτητη.
  Οι δοσολογίες και οι εφαρμογές απαιτούν προσοχή καθώς μπορεί να αποβούν καταστροφικές για τα μελίσσια.Οι δοσολογίες που θα δοθούν αφορού το γαλακτικό οξύ,το οξαλικό και το μυρμηγκικό(ή αλλιώς φορμικό) οξύ.

Γαλακτικό οξύ: Θέλουμε να πετύχουμε διάλυμα 15% . Παίρνουμε λοιπόν 150ml γαλακτικό οξύ και το αναμιγνύουμε με 1lt νερό.Από αυτό το διάλυμα, ρίχνουμε 5ml σε κάθε διάδρομο.Κάνουμε συνολικά 6 επαναλήψεις κάθε 3 μέρες.Η ιδανικότερη θερμοκρασία είναι οι 25 βαθμοί κελσίου.

Μυρμηγκικό οξύ(Μ.Ο):Εδώ έχουμε παραπάνω από μία περιπτώσεις δοσολογίας:
  1. Θέλουμε διάλυμα 77% (διαλυμένο σε νερό). Παίρνουμε 50ml από το διάλυμα και το τοποθετούμε σε πλαστικά δοχεία,σκεπασμένο απο πάνω με 3-4 τρύπες στα πλαινά.Παραμένει στη κυψέλη για 3 εβδομάδες.
  2. Παίρνουμε 22ml Μ.Ο καθαρότητας 65% και εμποτίζουμε vettex διαστάσεων 29Χ20cm και το τοποθετούμε στο πάτο της κυψέλης.Επαναλαμβάνουμε 4 φορές κάθε 4 μέρες.
 Οι θερμοκρασίες για την επιτυχή εφαρμογή είναι 12-20 βαθμούς κελσίου

Οξαλικό οξύ:Εδώ συναντάμε 2 είδη οξαλικού οξέως,το άνυδρο και το διένυδρο.
  • Άνυδρο:Παίρνουμε 1 κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο νερό και φτιάχνουμε σιρόπι.Αφού κρυώσει το σιρόπι ρίχνουμε 58γρ οξαλικού και ανακατεύουμε καλά.Ρίχνουμε 5ml σε κάθε πλαίσιο
  • Διένυδρο:Παίρνουμε 1 κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο νερό και φτιάχνουμε  σιρόπι.Όμοίως συνεχίζουμε και εδώ ρίχνοντας όμως στο σιρόπι 80γρ οξαλικό.
Στο οξαλικό δεν έχουμε ιδιαίτερους περιορισμούς όσον αφορά τη θερμοκρασία,ακρεί να μην είναι κάτω του μηδενός(0)!Η χρήση του οξαλικού όταν δεν υπάρχει καθόλου γόνος έχει άριστα αποτελέσματα!

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ : 1 κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο νερό ΔΕΝ κάνουν 2 λίτρα σιρόπι!Κάνουν περίπου 1600ml!


ΠΡΟΣΟΧΗ:Το ξανατονίζω ότι τα παραπάνω οξέα είναι επικίνδυνα και απαιτούν εξοπλισμό(μάσκα,γάντια,γυαλιά)!

  Η χρήση των παραπάνω οξέων μπορεί εύκολα να φτάσει το ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%(!) την ώρα που πολλά φάρμακα(εγκεκριμένα και μη) φτάνουν με το ζόρι το 80% και φυσικά τα εν λόγω ακάρεα να έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα σε πολλά φάρμακα.

πηγή:μελισσοκομία σύγχρονες μέθοδοι εντατικής εκμετάλευσης (Νικολαίδη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου