14 Φεβ 2014

Πρόπολη:συλλογή και καθαρισμός

   Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών . Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης.

    
   Ο μελισσοκόμος μπορεί να συλλέξει πρόπολη είτε με την ειδική σήτα που τοποθετεί πάνω από τους κηρηθροφορείς είτε ξύνοντας τα διάφορα σημεία της κυψέλης που έχουν πρόπολη.

  
  Η συλλογή της πρόπολης με σήτα είναι απλή!Βάζουμε τη σήτα πάνω στους κηροθροφορείς και αφήνουμε τις μέλισσες να το γεμίσουν πρόπολη.Αν σηκώσουμε ελαφρώς το καπάκι και τοποθετήσουμε κάτι να το κρατάει ανοιχτό επιτυγχάνουμε πιο εύκολο και γρήγορο προπολάρισμα της σήτας!
  Όταν λοιπόν γεμίσουν τη σήτα, την αφαιρούμε(εννοείται πως κλείνουμε το καπάκι),την τυλίγουμε και την τοποθετούμε στην κατάψυξη.Στη συνέχεια, η παγωμένη πρόπολη αφαιρείται πανεύκολα με χτύπημα και ελαφρό ξύσιμο.
   Όταν παίρνουμε πρόπολη από διάφορα μέρη της κυψέλης τότε παίρνουμε ταυτόχρονα και άλλα υλικά όπως,κομμάτια ξύλου,πετραδάκια κ.ο.κ..Για να καθαρίσουμε την πρόπολη αρχικά χωρίζουμε και ταξινομούμε τα ξύσματα ανάλογα με την καθαρότητα τους.Στη συνέχεια παίρνουμε ένα δοχείο με κρύο νερό και ρίχνουμε μέσα τα χωρισμένα ξύσματα και ανακατεύουμε μέχρι να απομακρυνθουν οι ξένες ύλες(ξύλα,πέτρες).Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε μέχρι να έχουμε καθαρό νερό. 
   Στη συνέχεια ή σε περίπτωση που η συλλογή γίνει με σήτα, η πρόπολη είναι σε αρκετά καθαρή κατάσταση και περιέχει μόνο κερί.Για να αποκτήσουμε λοιπόν καθαρή πρόπολη,τοποθετούμε τη πρόπολη σε δοχείο και βάζουμε τόσο νερό ώστε να ξεπερνάει η στάθμη του κατά 5 εκατοστά  τη πρόπολη.Θερμένουμε  στους 70 βαθμούς και ταυτόχρονα ανακατεύουμε.Μετά από 3 λεπτά αφήνουμε το δοχείο να κρυώσει και παρατηρούμε την κρούστα που έχει σχηματίσει στην επιφάνεια του νερού το κερί.Αφαιρούμε την κρούστα και έχουμε έτοιμη καθαρή πρόπολη για ότι χρήση θέλουμε!

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου