12 Σεπ 2013

Προϊόντα κυψέλης-μελισσών

Στη μελισσοκομία,ο μελισσοκόμος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των σμηνών και φυσικά για την συλλογή των προϊόντων που παράγουν οι μέλισσες.Είναι όμως το μέλι το μόνο προϊόν που παράγουν-αποδίδουν οι μέλισσες;;Φυσικά και όχι!Σε μια κυψέλη,ο μελισσοκόμος μπορεί να βρει τα εξής προϊόντα: γύρη,πρόπολη,βασιλικός πολτός,κερί και φυσικά μέλι.Στη σύγχρονη μελισσοκομία διατίθενται πολλά εργαλεία και τρόποι συλλογής των παραπάνω!Πέρα από το μέλι που είναι η κύρια πηγή εσόδου ενός μελισσοκόμου, τα υπόλοιπα προϊόντα μπορούν να προσφέρουν ένα έξτρα εισόδημα!Ας δούμε όμως μερικές πληροφορίες για το καθένα.
ΓΥΡΗ:  Η γύρη βρίσκεται σε όλα τα γυρεοδοτικά και μελισσοκομικού ενδιαφέροντος φυτά.Η μέλισσα πετάει από φυτό σε φυτό και η γύρη κολλάει στα ποδαράκια της. Λίγες από τις δράσεις της γύρης είναι η τόνωση,η αύξηση ορμονών κτλ . Η συλλογή της γίνεται από τις γυρεοπαγίδες που τοποθετούνται στη είσοδο της κυψέλης,σε περίοδο ανθοφορίας. Συλλέγεται καθημερινά για διάστημα το πολύ 15 ημερών.Αμέσως μετά την συλλογή της,καθαρίζεται,και τοποθετείται στον καταψύκτη όπου διατηρεί τις ιδιότητες της για ένα χρόνο ή αποξηραίνεται και τοποθετείται σε βαζάκια.
ΠΡΟΠΟΛΗ: Η πρόπολη ή αλλιώς η κόλλα των μελισσών και των λουλουδιών, συλλέγεται από τις μέλισσες και στη συνέχεια την χρησιμοποιούν για στεγανοποίηση και απολύμανση της κυψέλης.Ο άνθρωπος μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να παρασκευάσει κρέμες και άλλα προϊόντα.Η συλλογή της, κυρίως  γίνεται από μια ειδική σήτα όπου τοποθετείται πάνω από τους κηρηθροφορείς και όταν την γεμίσουν, διπλώνεται η σήτα και τοποθετείται στον καταψύκτη. Όταν πλέον σκληρύνει η πρόπολη,τότε αφαιρείται από την σήτα και είναι έτοιμη για οποιαδήποτε χρήση αποφασίσουμε.
ΚΕΡΙ : Το κερί είναι γνωστό σε όλους...όλοι οι μελισσοκόμοι συλλέγουν κερί για διάφορες χρήσεις.Με το κερί μπορούμε να παρασκευάζουμε κεραλοιφή,η οποία έχει τρομερές ικανότητες όσο αφορά το δέρμα!
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ: Ένα από τα προϊόντα τα οποία συλλέγονται σε λίγη ποσότητα!Ο βασιλικός πολτός είναι η τροφή των εκκολαπτόμενων βασιλισσών. Μερικές από τις ιδιότητες του β.πολτού ώστε να "χτυπάει" διάφορες ασθένειες είναι:η υψηλή χοληστερίνη,αϋπνία,άσθμα,διάφορές φλεγμονές κτλ. Η συλλογή του μπορεί να γίνει μόνο από τα σφραγισμένα βασιλικά κελιά!

Αυτά εν συντομία τι μπορεί να συναντήσει ένας μελισσοκόμος στα σμήνη του.Είναι γεγονός πως ότι παράγει η μέλισσα είναι ευεργετικά για τον άνθρωπο!Τα παραπάνω μπορείτε κάλλιστα να τα συλλέξετε και να τα καταναλώσετε οι ίδιοι ή ακόμα καλύτερα να τα προωθήσετε στην αγορά, ώστε να διαθέτετε στον κόσμο προϊόντα με ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό και φυσικά να αυξήσετε τα κέρδη σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου