31 Ιουλ 2013

Κεφάλαιο ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ!

  Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στη μελισσοκομία!Τόσο ο ερασιτέχνης μελισσοκόμος όσο και ο επαγγελματίας πρέπει να γνωρίζουν τι είναι η σμηνουργία και τι πρέπει να πράξουν όταν βρεθούν απέναντι σε μελίσσια που σμηνουργούν.
  Τι είναι όμως σμηνουργία? Σμηνουργία καλείται ο φυσικός τρόπος διαχωρισμού του σμήνους σε 2 ή και περισσότερα μέρη.Πρόκειται περί διαιώνισης του γένους των μελισσών και είναι κάτι απολύτως φυσικό.
  Η σμηνουργία πρέπει να αποφεύγεται ειδικά από τους επαγγελματίες που σκοπεύουν να συλλέξουν μέλι,διότι με την σμηνουργία μειώνεται η απόδοση των μελισσών του και η δύναμη τους.Ναι αλλά είπαμε ότι πρόκειται περί φυσικού διαχωρισμού...ο μελισσοκόμος πρέπει να βρίσκει άλλους τρόπους για την αύξηση του μελισσοκομείου του.
  Η σμηνουργία συνήθως γίνεται όταν υπάρχει πολύ νέκταρ και γύρη.Άλλες αιτίες για σμηνουργία είναι: ο μεγάλος πληθυσμός στη κυψέλη,σε σημείο που να μην χωρά,η έλλειψη χώρου για την αποθήκευση μελιού,η κληρονομικότητα,ο μη επαρκής αερισμός της κυψέλης,οι παρατεταμένες κακές καιρικές συνθήκες εν μέσω ανθοφορίας και τέλος η έλλειψη χώρου για να γεννήσει η βασίλισσα μας.

                      ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑΣ

  • Τοποθετούμε πατώματα
  • Ανανέωση βασίλισσας κάθε χρόνο ή κάθε δεύτερο χρόνο
  • Επιτυγχάνουμε καλό αερισμό
  • Διατηρούμε μελίσσια ίσα σε δύναμη
  • Μέθοδος Demaree(Ντεμάρη)
 Συνήθως πρέπει να προλαμβάνουμε για τη σμηνουργία. Η καταστολή της σμηνουργίας απαιτεί δεξιότητα και εγρήγορση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου