27 Ιουλ 2013

Σφήκες:ο φυσικός εχθρός της μέλισσας και η αντιμετώπιση της

   Σφήκες,σκούρκοι,σερσένια ή όπως αλλιώς τα λέτε...πρόκειται για ένα ζωντανό φυσικό εχθρό της μέλισσας.Οι σφήκες επιτίθενται στις μέλισσες με σκοπό να τραφούν είτε με τις μέλισσες είτε με τα προϊόντα των μελισσών.
  Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι η περίοδος εμφάνισης τους και φυσικά η περίοδος που τα μελίσσια μας έχουν πρόβλημα από τις σφήκες.Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης της σφήκας.Πρώτα από όλα πρέπει να διατηρούμε δυνατά μελίσσια ώστε να έχουν ανεβασμένες άμυνες ενάντια στον εχθρό!Το έργο των μελισσών ενισχύεται περισσότερο όταν  μικραίνουμε την είσοδο της κυψέλης.
  Καμιά φορά παρατηρούμε πρόπολη στην είσοδο,ο λόγος είναι ότι το μελίσσι αισθάνεται τον κίνδυνο και παίρνει μόνο του τις προφυλάξεις!

 Ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε τα μελίσσια:

  • Παίρνουμε 2gr confidor και τα ρίχνουμε σε μισό λίτρο νερό και στη συνέχεια ανακατεύουμε.Παίρνουμε το διάλυμα και το ρίχνουμε σε κιμά!Στη συνέχεια τοποθετούμε το δόλωμα σε πιατάκια  κοντά στις μέλισσες.Οι σφήκες μεταφέρουν το δόλωμα στην αποικία της και θανατώνονται έτσι αρκετές σφήκες!
  • Σε πιατάκια βάζουμε ποντικόκολλα και πάνω τοποθετούμε σαρδέλα ή κάποιο κομμάτι κρέας!Η σφήκα που θα πάει να το φάει,κολλάει στην ποντικόκολλα και ψοφάει.
  • Παίρνουμε ένα μπουκάλι πλαστικό το κόβουμε στο ύψους του λαιμού και τοποθετούμε μέσα χυμούς φρούτων με ξύδι.Το πάνω μέρος που κόψαμε το βάζουμε στο μπουκάλι ανάποδα με το πώμα προς τα κάτω!Το μπουκάλι το κρεμάμε σε δέντρα κοντά στις κυψέλες.Αυτή η μέθοδος θέλει ανανέωση περίπου μια φορά της εβδομάδα.
Επίσης στα μαγαζιά υπάρχουν διάφορες παγίδες που μπορείτε να προμηθευτείτε.Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου